Bažantnice

Archiv
Verze pro tisk |

Svou pouť začneme v Zahrádkách, kam jsme se dopravili vlakem či autem. Pokud jsme přijeli automobilem, využijeme prostorného parkoviště před autobazarem. Stojíme-li na parkovišti čelem k vozovce, odbočíme doprava a po několika desítkách metrů objevíme zelené turistické značení.To nás vtáhne do polí a mezi stromové velikány Valdštejnské aleje.



Teď, když jsou lípy bez listí a v řadě případů i bez větví, působí alej ponuře, ale již za několik měsíců bude všechno jinak. Zajímavým ornitologickým úkazem bývají obrovská hejna volavek postávajících v přilehlých polích.


Po necelém kilometru chůze se ocitneme v lesíku, který je zmíněnou bažantnicí. Hned na jeho okraji překonáme most přes Bobří potok. Před lety musel být nádherně vyzdoben, dnes jen přidává celému místu na ponurosti. Stejně jako kusy opracovaného pískovce, na něž můžeme narazit později, až budeme kličkovat lesíkem při hledání našeho hlavního cíle.



Nejprve si však ještě z cesty všimněme šancí (valů) po pravé i levé straně hned za mostem. Snad ještě jednou oceníme, jak je dobré sem zajít v době vegetačního klidu. Po dalších asi stech metrech nazdařbůh odbočíme vlevo do lesa a pustíme se do pátrání po letohrádku či loveckém zámečku, po němž zůstaly jen obvodové zdi.



Naštěstí jeho dvě patra jsou mezi listnáči bez listů vidět z vcelku slušné dálky. Pokud jdeme kolmo na původní cestu, překonáme asi padesát metrů dlouhou loučku, zopakujete si základní myslivecké stavby sloužící k péči o zvěř, vyplašíte stádo srnců, možná i koryto potoka překonáme. Pak objevíme stavbu, která musela být pýchou zdejšího hostitele. Raritou je jistě její kruhový půdorys.






Když půjdeme ještě dál směrem k poli na východě, při troše štěstí objevíme prostor, kde stály další stavby. Dnes je k vidění jen několik zásahů ve skále a jedna sklepní místnost.




V bažantnici stojí za obdiv velké množství stromů, z nichž některé možná pamatují i její založení v šestnáctém století. Fotogenickými se jeví i pařezy po velikánech, které to již neustály.




Zpět můžeme jít stejnou cestou, ale vhodná je i varianta delší - přes Holany, přičemž se nám přímo nabízí návštěva hrádku s názvem Jiljov. Více například v našem starším tipu - zde.

Nahoru