Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Česká Lípa – „Město Kultury“

Archiv

Jak však dát nový a originální výraz „staronové“ budově, která by měla být navíc pomyslným středem kulturního života lidí stále se vyvíjejícího města, jakým je Česká Lípa?
Kulturní dům Crystal je svojí situační dispozicí sice nepřehlédnutelnou ikonou, a to nejen pro místní, kteří si již zvykli na to, že již zdáli dostanou písemnou odpověď na otázku „Co zajímavého se pro ně v nejbližší době chystá“, ale neměl by se jí stát také pro ty, kteří městem například pouze projíždějí, nebo naopak jsou již jeho hosty?
Budeme-li se na chvíli cítit turistou, pak nás směrem od Nového Boru přivítá nápisem „Vítejte v České Lípě“ obchodní dům Albert. Ale v jakém městě nás vlastně vítá?
V městě obchodních domů a nákupních center? To bychom asi neradi, a proto si město Česká Lípa zaslouží poděkování nejen za svůj přístup a snahu vtisknout městu známku trvalého kulturního povědomí, ale především za otevřenost modernímu umění a za odvahu podpořit bezpochyby originální projekt, jakým je „obléknutí“ kulturního domu Crystal do nového podzimního pláště z návrhářské dílny akademického malíře Mgr. Attily Vöröse.
Je zřejmé, že právě tak, jak je nejen v módě, ale i v umění, architektuře a kultuře již nepsaným pravidlem, stane se i toto dílo velmi diskutovaným „modelem“ nejen letošní sezony. Vzpomeňme například doposud věcně, odborně, soudně ani laicky „nedodiskutovanou chobotnici“ Jana Kaplického, který v domnění vtisknout Praze svým dílem jeden z punců originality spustil ještě doposud tekoucí lávu názorových sopek.
V České republice je spousta měst, která mají krásná kulturní, reprezentativní sídla a honosná divadla. K těm však Lípa zatím bohužel nepatří. Na druhou stranu však není tolik měst, kterým se dostalo té cti, aby mohla zařadit do svého kulturního programu například koncert České filharmonie, jako se to podařilo právě městu Česká Lípa.
Dá se tedy najít to správné měřítko mezi kulturou a „kulturou“?
Letošní hvězdami nabitý program Jiráskova divadla, nenapodobitelná atmosféra a pestrost „všehodění“ Vodního hradu, 11 hudebních koncertů té nejvyšší umělecké kvality s hosty, jako je například Marek Eben, uvedených v rámci již VIII. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa musica, či blížící se koncert skupiny Čechomor právě v Kulturním domě Crystal, proto nemůže nechat nikoho na pochybách, že město Česká Lípa je opravdu „Městem Kultury“ a ne pouze „městem obchodních domů“ a že si tuto nově vytvořenou a nepřehlédnutelnou vlajkovou loď kultury zaslouží plným právem.