Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Čeští skauti přivítají nové století skautingu také na Ještědu

Archiv

Skupinky skautů a skautek vyrazí na kopce brzy ráno, aby jako jedni z prvních spatřili úsvit dalšího století, ve kterém bude skauty na celém světě spojovat nejen symbolický šátek, ale především životní hodnoty a postoje a přístup k přírodě a k druhým lidem.


Na Ještěd česká skupina vyrazí brzy ráno s rakouskými skauty, aby si tu společně připomněli svůj skautský slib. Na vrchol dorazí před osmou hodinou ranní. Zde společně přivítají nové skautské století. Na vrcholu budou pořízeny vrcholové fotografie, které budou pomocí MMS zaslány do skautské světové databáze fotografií. Menší skupina libereckých skautů se rozhodla oslavit nové skautské století na vrchu Holubník v Jizerských horách. „Vyrazíme již večer a přespíme pod vrcholem, abychom ráno stihli východ slunce,“ prozradil organizátor výpravy na Holubník, jednadvacetiletý skautský vedoucí Jiří Bělohradský.


Na vrcholy hor a kopců se chystají vyšplhat skauti na celém světě. První spatří nové století skautingu skauti ostrovního státu Kiribati, postupně se budou přidávat tisíce skautů z 216 států a teritorií, ve kterých dnes skauting existuje. Velká skupina se chystá vyšplhat na nejvyšší horu Alp Mont Blanc.


V ČR budete moci 1. srpna 2007 potkat skauty nejen na Sněžce či Kralickém Sněžníku, ale také třeba na středočeském hradu Zvířetice, na Svatém kopečku u Olomouce, na Řípu, litoměřickém Radobýlu, na jesenickém Pradědu, v Českém středohoří na Milešovce či Lovoši, libereckém Ještědu, Děčínském Sněžníku.


Česká výprava se chystá také na skotský Ben Nevis, nejvyšší horu Spojeného království. U příležitosti skautských narozenin právě probíhá také největší skautské setkání na světě jamboree. V anglickém Essexu vyrostlo skautské město se 40 000 obyvateli. To je stejně, jako má obyvatel třeba město Mladá Boleslav. „Jamboree nepřináší jen hry, sporty, dovednosti a zpěv, ale je založeno na poznávání nových přátel napříč národy, náboženstvími i etnickými skupinami. Zakladatel skautingu lord Baden-Powell chtěl ukázat, že to, co se nedaří dospělým – domluvit se – dokáží mladí lidé,“ vysvětluje smysl setkání Pavel Trantina, zahraniční zpravodaj Junáka.