Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Chystaným sloučením sklářských škol ušetří Liberecký kraj miliony

Archiv

Pokud by kraj školy nesloučil a nesoustředil výuku do modernějšího areálu v Novém Boru, musel by v příštích letech investovat nejméně 60 milionů korun do rekonstrukce a vybavení školy v Kamenickém Šenově a dalšími nejméně šesti miliony ročně přispívat na její provoz a mzdy pedagogů. Novináře o tom dnes informoval náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD).


"Studentů ubývá, už loni jsme museli na mzdy učitelů v Kamenickém Šenově přidat přes dva miliony korun, letos by bylo třeba více než tří milionů," řekl Cikl. Škola má v současné době 25 pedagogů na 74 žáků a v příštím školním roce očekává pokles studentů na 54. "Studentů přitom ubývá i v Novém Boru, a pokud bychom školy nesloučili, museli bychom v dohledné době začít i tam přispívat na provoz a mzdy," dodal náměstek.


Proto krajská rada rozhodla, že obě školy od 1. dubna sloučí. "Studenti v Kamenické Šenově dokončí školní rok a maturitní ročník odmaturuje, v září už ale nastoupí do Nového Boru," řekl Cikl. Škola v osm kilometrů vzdáleném Novém Boru je větší a modernější. Vedle sklářských oborů je tam i gymnázium. V současné době ji navštěvuje přes 200 studentů, přičemž kapacita je zhruba trojnásobná. V budoucnu tak bude schopna případně rozšířit počet tříd, pokud bude dětí přibývat. Sloučení musí schválit ještě krajské zastupitelstvo.


V Libereckém kraji nejde o první podobný krok, optimalizace středních škol se uskutečnila už v letech 2007 a 2008. Z původních 48 škol jich zůstalo 38. "Vzhledem k úbytku studentů se zřejmě v budoucnu další optimalizaci nevyhneme, v letošním roce ale žádné další slučování neplánujeme," řekl Cikl. Do středních škol v Libereckém kraji nastoupilo v tomto školním roce 19.000 studentů, což je zhruba o 2000 méně než před rokem a v roce 2011 jich má být podle odhadů jen 16.000. Podle Cikla budou počty studentů klesat až do roku 2020.