Co je Velryba?

Archiv
Verze pro tisk |

Jak se lze dočíst z propagačního letáčku, jedná se o klub provozovaný farní charitou Česká Lípa při Domě Jonáš v Dubické ulici. V budově vedle celnice, kde kdysi byly dětské jesle. Dopoledne funguje jako mateřská školka pro ty občany, kteří do "normální" školky děti umístit nechtějí anebo z nějakého důvodu nemohou. Odpoledne slouží dětem starším (v pondělí a ve středu těm, kterým již bylo čtrnáct, v úterý a ve čtvrtek mladším čtrnácti let).


Upřímně řečeno jde především o střechu nad hlavou pro děti, které se nechtějí jen potulovat po ne právě vzhledném okolí levého břehu Ploučnice. K dispozici jsou dvě místnosti, přičemž v jedné z nich je rozložen hojně používaný pingpongový stůl. Plánovaná je ještě přestavba jedné další místnosti na tělocvičnu.


Ptal jsem se Marušky a Lukáše, kteří to zde mají celé na starosti, jak to zatím vypadá s návštěvností.


"Děti to zatím chodí okukovat, ale už plánují diskotéku," prozradili mi.


Hlavními klienty jsou prý děti z nedalekého "parlamentu", ale zájem o zmíněnou střechu nad hlavu projevili například i studenti z gymnázia, kteří hledají prostor pro hraní oblíbeného Dračího doupěte.


Provoz tohoto zařízení je hrazen především z grantů vyhlašovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí.


V dalších prostorách budovy našlo azyl pět žen a dva muži s dětmi. Nechybí zde ani chráněná dílna, v níž hledá uplatnění osm lidí s handicapem.


Velrybu, jak jsem ji poznal, lze chápat jako klub pro děti, na něž rodiče nemají dost času, vůle či schopností. Zde mají prostor k realizaci, vypovídání se. Mohou tu rovněž najít člověka, který jim poradí, pokud se dostanou do situace pro ně samotné neřešitelné.


V klubu je zakázáno požívat drogy, kouřit či pít alkohol.

Nahoru