Golf není jenom pro snoby

Archiv
Verze pro tisk |

Na golf v rámci školního výletu


Tvůrci a provozovatelé devítijamkového janovského hřiště si vytkli za cíl zbavit golf různých předsudků a představit ho jako sport ideální pro relaxaci celé rodiny.


Nejedná se o žádné amatéry – již v letech 1993 až 1999 vybudovali první golfové hřiště na území severních Čech v Mostě a sám Jaroslav Novotný je aktivním hráčem golfu již od roku 1980.


„Důležité je přesvědčit lidi, aby si to zkusili. Jsme takoví misionáři,“ tvrdí Jaroslav Novotný a předkládá nabídku golfových výukových programů.


Ještě donedávna by učitel, který předstoupí před žáky s nabídkou, že si udělají školní výlet spojený s hraním golfu, byl považován za blázna. Přesto se takto zaměřené výlety stávají realitou pro řadu škol z Děčína či Ústí nad Labem.


Po výšlapu k Pravčické bráně, která je viditelná i ze samotného greenu, mohou učitelé na 5 – 6 hodin svěřit své žáky či studenty do péče golfových trenérů. Ti potencionálním Tigerům Woodsům nejprve představí golf jako jedno z nejstarších sportovních odvětví. Vždyť první zmínky o něm pocházejí již z roku 1350, kdy začínal jako zábava pastevců ovcí. Kdo někdy ležel na horské louce, kterou spásají tito sudokopytníci, pochopí, proč právě skotské pastevce napadlo umotat si bílý míček z vlny a snažit se ho s pomocí hole umístit do jamky.


Organizovaně se golf hraje od 18. století. U nás byl za komunistického režimu více méně trpěn na sedmi hřištích (v celém zbylém východním bloku byla jen dvě – v Moskvě a v Bukurešti). V současnosti je v Čechách hřišť asi padesát a další vyrůstají jako houby po dešti. Stále však zaostáváme za světem. Vždyť například ve zhruba stejně lidnatém Švédsku je hřišť čtyři sta padesát a jen mládežníků eviduje tamější svaz sedmdesát tisíc.


Po půlhodinovém povídání obdrží zájemci kbelík s míčky a zhruba dvě hodiny se učí jen odpalovat. Jistě příjemné odpoledne je zakončeno miniturnajem dvojic na dvě jamky.


O tom, že provozovatelé ze společnosti Nord Bohemia Golf s.r.o. vědí, jak mládež ke golfu přitáhnout, svědčí i fakt, že se chystají pořádat kurzy pro učitele tělocviku. Jsou si vědomi toho, že s výchovou se musí začít doslova od píky.


Na golf s rodinou


Zkrátka nepřijdou ani zájemci odrostlí školním lavicím. I pro ně jsou připraveny výukové programy. Úvodní dvouhodinový program s názvem DEMO je zcela zdarma a slouží k pochopení základní filozofie golfu, k seznámení s nutným vybavením a podmínkami členství v klubu. Na závěr se cvičí držení hole, postoje a švih.


Filozofie zdejšího klubu je shrnuta do několika bodů, o nichž Jaroslav Novotný mluví snad nejdéle.


 „Golf je sportem bez rozhodčího a soupeři si počítají rány navzájem, což vyžaduje neuvěřitelnou férovost, gentlemanství. Snad se to dá zvládnout, vždyť soupeřem je především hřiště. V tomto sportu prostě nejde o likvidaci protivníka.“


Za zveřejnění stojí i citáty z propagačních materiálů klubu. „Buď statečný, když prohráváš, a pokorný, když vyhráváš. Nedopusť, aby první známka úspěchu byla poslední známkou skromnosti.“ „Nehodnoť ostatní podle ceny holí – stáváš se laciným.“ „Přijímej golf jako sport, neb se hraje na hřišti. Divadlo má jinou adresu.“


Především v osmihodinovém programu AKADEMY se zájemci seznámí se základy pravidel a zvyklostí chování na hřišti. Po jeho absolvování už budou vědět, co je to par a handicap a proč toužit po green card. Kurz, jenž jednotlivce přijde na jeden a půl tisíce korun, je po natrénování základních herních dovedností zakončen turnajem.


Na golf víkend co víkend


Máme-li za sebou Akademy, je na čase uvažovat o tom, jestli golf není sportem pro nás. Jestli se nechceme po krátce střiženém trávníku procházet častěji. Vždyť je to vedle bojových sportů jediná pohybová aktivita, u které se prý dokonale psychicky vypíná a skutečně relaxuje. Přitom se za jedno kolo nachodí asi deset kilometrů a vydá tolik energie jako při tříhodinovém tenisovém zápase.


Na rozdíl od jiných hřišť se v Janově neplatí vstupní poplatek (pokud bychom chtěli hrávat například na Karlštejně, dáme jen za zápis čtvrt milionu). Roční poplatek činí pět a půl tisíce korun. Žáci a studenti zaplatí za celý rok tisíc a jedno sto korun, přičemž stovka je příspěvek golfové federaci, tisícovku pak mohou použít jako kredit na placení profesionálního trenéra. Mládežníci na rozdíl od dospělých musí odpracovat pět až dvacet brigádnických hodin (podle věku).


Ke golfu patří také hole, míčky, boty, bag a spousta jiných doplňků.


 „Řada hráčů si vystačí po celý život se třemi holemi, které vyjdou na dva až dva a půl tisíce korun. Podle mě je lyžování dražší sport,“ přesvědčuje Jaroslav Novotný.


On sám má jako dlouholetý hráč teprve druhou půlsadu (devět holí), která ho přišla na sedm a půl tisíce korun.


„Přitom hole jsou prakticky nezničitelné,“ dodává.


Na golf se sice chodí v límečku a s dlouhými rukávy, nikde ale není striktně napsáno, že vše musí být značkové a určené přímo pro golf.


Když Jaroslav Novotný vypráví o čtyřiadvacetihodinovém maratónu, kdy fosforeskující míčky během noci létají jako projektily před pískovcovými bloky nedalekého Národního parku České Švýcarsko, cítíte, jak se na vás přenáší golfová nákaza. Těšíte se, jak se i vy stanete tím golfovým gentlemanem, který si bere kostky cukru kleštičkami, přestože je u stolu sám.


 

Nahoru