Jak se vydařila oslava Silvestra?

Archiv
Verze pro tisk |

Přesto po patnácté hodině náměstí slušně ožilo nejen díky reprodukované hudbě linoucí se z pódia. O to se postarali především zaměstnanci a příznivci Libertinu, kteří si pro malé Českolipany připravili několik tradičních atrakcí, jejichž úspěšné zvládnutí bylo honorováno žetony.



Po běhu na lyžích, hodech kroužky či míčkem, přetahování lanem a lovu rybiček si bylo možno žetony vyměnit za tatranky a jiné pamlsky. Toho hojně využívaly především děti z hůře sociálně zajištěných rodin, které např. rybky lovily místo prutem rukama. Pro hrám odrostlejší obyvatele České Lípy byl k dispozici stan s předraženým pivem a rozumně oceněným svařeným vínem (20 Kč) a čajem (10 Kč).



V sedmnáct hodin vyrazil směrem ke hradu Lipý improvizovaný lampiónový průvod. No, průvod - neorganizované stádečko. Starší ročníky zavzpomínaly na listopadové podvečery. Tehdy to byly jinačí průvody! Na hradu ponořeném do takřka neproniknutelné tmy, kterou prosvětlovalo jen několik loučí podporovaných srpkem měsíce, všechny přivítal kastelán. Po krátkém výkladu historie, z níž zaujal především splachovací záchod, následovala prohlídka podzemí osvětleného opět jen svíčkami a loučemi. Vcelku důstojné vyvrcholení první části oficiální oslavy.


Ve 20 hodin začala na náměstí hrát novoborská kapela Optimik. Hudební vystoupení bylo obohaceno docela nápaditou videoprodukcí. Kromě různých abstraktních obrazců se na plátně objevovaly také fotografie (dobové i současné) z České Lípy. Po desáté hodině se chopila mikrofonů liberecká kapela Těla. I přes kvalitní produkci bylo náměstí poloprázdné, před půlnocí se ale začalo zaplňovat.



Těla završila své vystoupení hitem Hej Báro. Několik okamžiků před koncem roku 2003 popřál přítomným občanů starosta Petr Skokan („ … mám Vás všechny rád, i ty, kteří tu nejsou …“ – pozn. redakce: nedivíme se vám, pane starosto).


Zlatým hřebem oslav byl moc pěkný ohňostroj doprovázený hudbou Carla Orffa. Městský Silvestr se tedy celkem povedl. Rušivým elementem byly malé děti a vietnamští spoluobčané, kteří neustále odpalovali zábavnou pyrotechniku (podle hesla „čím větší křupan, tím hlasitější petarda“). Tento projev primitivismu by možná stál za ošetření městskou vyhláškou, jistě by ji řada občanů města uvítala. Za celou dobu konání oslav jsme na náměstí TGM neobjevili jediného strážníka městské policie, který by tyto narušitele napomenul (občas někdo hodil petardu i mezi lidi). Zato jsme viděli po půlnoci na Škroupově náměstí, jak ve čtyřech někam odjížděli služebním autem. Neoperují hlídky obvykle ve dvou lidech?

Nahoru