Kam na lyže (3) - Horní Světlá

Archiv
Verze pro tisk |

Samotná Lužanka má sice parkoviště prostorné a zpravidla uklizené, ale určeno je bohužel jen jejím zákazníkům. Loni byl prohrábnutý prostor na druhé straně silnice, letos tam jsou metrové závěje. Nezbývá než ponechat své auto u krajnice, což velmi prudí silničáře, kteří nemůžou se svými pluhy projet dál. Kazdopádně odsud je to k vleku asi dvě stě metrů.



Elegantnějším řešením je vyjet až k chatě Luž, kde je udržováno velké parkoviště. Pokud ani to nestačí, měli jsme si přivstat. Z tohoto parkoviště nás k hornímu konci sjezdovky spolehlivě doprovodí značky. Jedna z cedulí jasně vyjadřuje skutečnost, že jsou zde vleky dva.





Asi šest set metrů dlouhý U Pitkina je v provozu denně od deváté hodiny dopolední do páté hodiny odpolední. Občas, při zájmu návštěvníků, funguje i za tmy - lépe řečeno za umělého osvětlení. Denní návštěvníci jsou na tuto možnost upozorňováni cedulí u kasy. V noci se lyžuje, když se sejde aspoň deset zájemců. Čas je na dohodě.


Přiznám se, že druhý vlek (Na Třináctce) jsem ještě v provozu neviděl, takže zvěstuji jen to, co jsem vyčetl. Má být v provozu jen o sobotách a o nedělích, ve stejných časech jako ten U Pitkina. I on může být osvětlen. Je sice kratší, ale daleko rychlejší. Návštěvník k němu může přejet vrchem, je to kousek přes louku.


U Pitkina je fajn. Poma jede hezky pomalu, takže mé děti ani jednou nevypadly. Sjezdovce by sice prospěla důkladnější úprava, ale je fakt, že přírodní sníh se jen chová podle přírodních zákonů a rolba vše nezmůže. (A děti muldy tak milují!) Jinak je sjezdovka prostorná, s ideálním sklonem. Máme-li možnost se sem dostat mimo víkend, oceníme, že se netvoří fronty. Paní, co štípe permanentky, si za chvíli zapamatuje naši tvář a chová se k nám jako ke starému známému. Jen pozvat na panáka ji není kam. Chceme-li se občerstvit lépe než jen tatrankou a pitíčkem, musíme do některé z řady restaurací v Horní Světlé či u horního parkoviště. "Trafika" sloužící jako kasa a ohřívárna příjemného personálu zřejmě více nabídnout nemůže.




Jedna sólo jízda stojí deset korun, permanentka na deset jízd přijde na korun šedesát (při nočním lyžování osmdesát).


Shrnutí: Jako vlastně každá z lužickohorských sjezdovek je i ta pod Luží určena nenáročným milovníkům lyžování. Ceny jsou lidové, bodří jsou i poskytovatelé služeb. Vylepšit by chtělo parkování, za úvahu stojí rozšíření nabídky občerstvení či služeb. Otázkou je, jestli se to při krátkosti zdejší sezony vyplatí.


Více se můžete dozvědět i z oficiálních stránek - zde. Potěší zejména aktuální sněhové zpravodajství.


 

Nahoru