Kam na lyže - Prácheň

Archiv
Verze pro tisk |

Nejprve něco k topografii - vystoupáme nepříjemný kopec od Nového Boru a jen co vjedeme do obce Prácheň, uvidíme vlevo svah ověnčený telekomunikačními vysílači. Kousek pod jeho vrcholem snad zahlédneme i konec pomy či dokonce nějakého lyžaře.


Přespolní zpravidla parkují u motorestu, který stojí vlevo od silnice. Bohužel majitel provozovny z toho zřejmě nebyl nadšen či na tom chtěl prostě vydělat, a tak všude kolem motorestu narazíme na cedule s nápisem "Soukromý pozemek - parkovné 50,- Kč." (To se nám ten výlet začíná prodražovat, co?) Osobní zkušenost poněkud poopravuje mínění, které by o motorestu mohlo vzniknout. Skočil jsem se zeptat, jestli mohu parkovat bezplatně, a bylo mi vyhověno bez jakýchkoliv připomínek.




K spodní stanici vleku se sjíždí rovnou od restaurace. Sólo jízda nahoru pak přijde na šest korun, ale určitě se vyplatí využít některou z permanentek. Dospělá na 22 jízd stojí 100 korun, dětská (do 12 let) 80 korun. Možná vůbec nejlepší je pořídit si celodenní permanentku za 150 korun. Nejlepší je to z toho důvodu, že aspoň při mé návštěvě se ani zdaleka netvořila fronta, naopak vlek byl občas i vypínán, protože neměl koho vozit. To je nesporné plus - tedy pro odpírače front.



Plusem i minusem zároveň je skutečnost, že trať je velmi přírodní, spíše taková na "telemarking". Upravená takřka jen ostatními lyžaři, vyježděno je i několik drah mezi stromy, dokonce přetíná silničku k chatám. A také je dost prudká, určitě není nejvhodnější pro naprosté začátečníky.





Těžko bychom zde hledali lyžařského instruktora, ale obsluha si najde čas na to, aby zákazníkům za více než lidové ceny uvařila čaj (4,-) grog (16,-) či svařák (15,-). Dražší je snad jen ten gambrinus, ale kdo by ho na sjezdovce pil? Podle slov bodrého vlekaře je otevřeno, když jsou lyžaři a sníh.



Shrnutí: "areál" na Práchni je takový rodinný, pro pohodové dopolední či odpolední zalyžování si v přírodním prostředí bez front. Děkujme nadšencům, že jsou stále místa, kde i méně finančně zajištěný příznivec  tohoto sportu může obrušovat hrany svých lyží!

Nahoru