Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Kandidátní listiny zatím odevzdaly jen dvě strany

Archiv

Prvním, kdo kandidátní listinu odevzdal, byla strana Volte Pravý Blok www.cibulka.net. Na kandidátní listině je zatím devět jmen a jejím lídrem je jilemnický zastupitel Eduard Seibert. Kandidátku se 17 kandidáty už odevzdala i Strana důstojného života (SDŽ). Vede jí chrastavský zastupitel a neúspěšný kandidát do Senátu Oldřich Němec, někdejší člen sociální demokracie.


"Počet kandidátů a pořadí není zatím rozhodující, strany je mohou do 30. srpna ještě doplňovat a měnit," poznamenala Kroupová s tím, že poté budou volební strany ještě vyzvány k odstranění případných nedostatků a do 10. září musí být platné kandidátní listiny registrovány.


Svou kandidaturu oficiálně ohlásily strany ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a TOP 09 a Zelení. Kandidátní listiny ale dosud jejich zástupci nepodali.


Při minulých volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 18 politických stran, hnutí a koalic. O jejich přízeň se tehdy ucházelo 230 kandidátů, což bylo o 63 méně než při volbách v roce 2002.


V roce 2006 vyhráli v kraji volby do Poslanecké sněmovny občanští demokraté se ziskem 38,81 procenta odevzdaných hlasů. Pro druhou v pořadí ČSSD se rozhodlo 29,31 procenta voličů. Třetí příčka patřila KSČM, kterou volilo 11,51 procenta voličů a čtvrtou pozici obsadila Strana zelených se ziskem 9,58 procenta hlasů.


Do Poslanecké sněmovny se tehdy v kraji dostali ale jen občanští demokraté, kteří mají čtyři mandáty, tři získala ČSSD a jeden komunisté. V Libereckém kraji přišlo odevzdat svůj hlas 62,35 procenta voličů, což bylo zhruba o sedm procentních bodů více než v roce 2002.