Karel Schwarzbach pomáhá mládeži (a sobě)

Archiv
Verze pro tisk |

To byla nadílka!?


Všechny materiály, které proudí každý týden do médií ze zmíněného sdružení, jsou podepisovány panem Zbyňkem Veselým. Ten si ke jménu doplňuje funkci předseda Ústřední centrály. Poslední tiskovou zprávou, kterou obdržely i-noviny, byla informace následujícího znění:


Členové občanského sdružení MLÁDEŽ 2003 uspořádali pro malé pacienty z Českolipské nemocnice Mikulášskou nadílku. Z úsměvu dětí, které musí být v dětské nemocnici bylo znát že se akce povedla. Poděkování za akci si zaslouží jak zaměstnanci nemocnice tak členové sdružení MLÁDEŽ 2003. „Jsem rád že se nám tato akce povedla a že mladí lidé věnovali svůj volný čas dětem v nemocnici. Jsme rádi že jsme mohli malým pacientům udělat radost a zpříjemnit jim pobyt v nemocnici“ prohlásil Zbyněk Veselý předseda sdružení. Občanské sdružení připravuje další akci pro děti v nemocnici.


Jelikož styl až příliš připomínal projevy ne zcela seriózně jednajícího pana Schwarzbacha, nelenili jsme a ověřili si informace i v samotné nemocnici.


Petr Pokorný, mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, nám sdělil toto: "Pan zastupitel Schwarzbach zde skutečně asi před čtrnácti dny jednal. Původně chtěl přijít udělat nadílku 24. prosince , ale zkušený personál mu datum rozmluvil. Na Štědrý den tady nebývají téměř žádné děti. Navrhli jsme mu termín na Mikuláše, protože sponzor dárkových balíčků z předchozích let pro tento rok již svůj podíl na nadílce odmítl. Pan Schwarzbach návrh akceptoval. Na slavnostní odpoledne pro hospitalizované děti zorganizoval dva čerty a jednoho Mikuláše, pustil malým pacientům koledy a nadělil jim celkem jeden pytlík bonbónů. (Poznámka: balíčky, co dětem rozdal Mikuláš, připravila sama nemocnice!) Podle přítomné pracovnice dětského oddělení pan Schwarzbach reagoval podrážděně na předem nedohodnutou návštěvu jiných čertů. (Spontánně přišli, snad ze školy Klíč, a přinesli nemocným dětem plný košík sladkostí, který pak odnesli na kojenecké oddělení)."


Z konta sdružení vybírá peníze Karel Schwarzbach


Podle mnoha indicií je evidentní, že pan Veselý je víceméně figurka, sdružení ovládá Karel Schwarzbach. Na něj je registrována doména mladez2003.info, podle rejstříku ekonomických plátců je sdružení registrováno na adrese, kde měla kanceláře Schwarzbachova firma Gastroticket, která je nyní v konkurzu. Samotná internetová prezentace sdružení www.mladez2003.info až nápadně připomíná Schwarzbachův předvolební plátek NECENZURA, včetně obskurních fazolí (věrnostní systém určený pro zvyšování návštěvnosti).


Potud není na občanském sdružení Mládež 2003 nic zvláštního, podobných sdružení existuje v ČR tisíce. Na webu sdružení jsme ale narazili na odkaz, který směřoval na transparentní účet u eBanky (http://www.ebanka.cz/tran_uct/1353442001.html).


Kromě zmatených machinací s půjčkou na Karla Schwarzbacha patří mezi nejzajímavější položky ve výpisu platby za mobilní telefony. Minimálně jeden patří Karlu Schwarzbachovi (stejné číslo je uvedené u Schwarzbacha na webu Městského úřadu v sekci Zastupitelstvo). Navíc další čísla  se liší od toho Schwarzbachova  jen o jednotky, dá se tudíž předpokládat, že patří jemu blízkým osobám. 


Zde je už problém. Pokud chce Karel Schwarzbach financovat běh sdružení z veřejných grantů - od obcí, krajského úřadu případně Evropské unie, je nepřípustné a neetické, aby si z těchto peněz platil soukromý mobil. Může to začít mobilem, pokračovat benzínem a končit dovolenou v zahraničí.


Jedná se samozřejmě o spekulace, nicméně Schwarzbachova současná situace tomu nahrává - přišel o firmu, v politice je jako cool v plotě (už i jeho skalní "přítel" Merta přešel ke komunistům) a s jeho pověstí ho v České Lípě málokdo zaměstná.


Občanské sdružení financované z grantů byl sice dobrý nápad, nicméně takhle slušní lidé "nepomáhají".


Nemluvíme s vámi!


Na náš dotaz, proč je z peněz občanského sdružení placen soukromý telefon pana Schwarzbacha, se nám dostalo následující odpovědi:


„Panu Schwarzbachovi jsme z peněz občanského sdružení nic neplatili ani telefony. Nehodláme poslouchat pomluvy na naše dárce či příznivce našeho sdružení. Občany by zajímalo kdo jste vy ??? Už Vás nebudeme oslovovat. Sbohem!“


Tajemný pan Veselý (možná dokonce sám pan Schwarzbach) s námi poté již zcela přestal komunikovat.


Protidrogová prevence, boj proti kriminalitě, chráněné dílny, životní prostředí - to jsou aktivity, které štědře podporují město, kraj, stát, Evropská unie i soukromé společnosti. Snaživec zaštítěný na první pohled důvěryhodným subjektem dokáže ze zmíněných institucí vytahat ročně statisíce, možná miliony korun či eur.

Nahoru