Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecký kraj se připojil k Chartě bezpečnosti na silnicích EU

Archiv

Na základě tohoto souhlasu byly provedeny další kroky potřebné k vlastnímu signatářství, poté Evropská komise zaslala Libereckému kraji k podpisu text charty a  souhlas s využitím loga, kterými se Evropská charta bezpečnosti silničního provozu prezentuje.
Charta European Road Safety Charter je iniciativou Evropské komise, podporující snižování tragických následků dopravních nehod, a to způsobem vzájemné spolupráce mezi subjekty působícími v této oblasti v jednotlivých členských zemích, výměnou informací a zkušeností, ale i společnými kampaněmi pod logem iniciativy.
Charta přímo vychází z bezpečnostního akčního plánu Evropské komise na rok 2002-2010 předloženého Generálním ředitelstvím pro dopravu a energii Evropské komise (DG TREN) a vyjádřeného v bílé knize evropské dopravní politiky.
Signatářstvím charty se Liberecký kraj zaváže podílet se na společném evropském cíli snížit počet smrtelných následků nehod v EU o polovinu do roku 2010 ve srovnání s rokem 2001. Tato výzva je známá pod heslem „25,000 lives to save“. Dalším důležitým cílem je vytvoření většího povědomí o situaci na poli dopravní nehodovosti, vyměna zkušeností na evropské úrovni a prosazování  iniciativy bezpečnosti silničního provozu v Evropě.
Co znamená stát se signatářem European Road Safety Charter
Princip „Brát a dávat“ - Signatář charty přijímá závazek poskytovat informace a rady ostatním subjektům působícím v rámci charty. Inspirovat a podporovat subjekty působící na poli zvyšování a prevence bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích,
Prezentace aktivit - Liberecký kraj signatářstvím charty získá oprávnění používat a vystupovat pod logem European Road Safety Charter,
Definování aktivit - Při procesu signatářství Liberecký kraj definoval oblasti, kterými se zabývá pro lepší identifikaci v rámci spolupráce mezi signatáři charty.
 Již víc než 1000 organizací se stalo signatáři charty. Signatáři charty mají jedinečnou možnost vyměňovat si zkušenosti a účastnit se workshopů, konferencí a jiných setkání.
 Signatáři mají možnost získat ocenění “Excellence in Road Safety”, které se vyhodnocuje jednou za rok v Bruselu.
Se signatářstvím Evropské charty bezpečnosti silničního provozu nejsou pro Liberecký kraj spojeny žádné finanční náklady.
Veškeré informace jsou zveřejňovány na webových stránkách European Road Safety Charter - www.paueducation.com/charter/.
ZÁVAZEK LIBERECKÉHO KRAJE
Liberecký kraj, zastoupený Petrem Skokanem, hejtmanem kraje, se vědomě zavazuje k iniciativě implementace opatření, která přesahují hranici platných regulačních opatření, a to jmenovitě:
Usilujeme o záchranu 25 000 životů a také se zavazujeme snížit na polovinu počet obětí dopravních nehod v porovnání s údaji z roku 2001 (jedná se o počet ne více než 19 smrtelných nehod na rozdíl od 37). Naší prioritou bude bojovat proti alkoholu za volantem, což je jedna z příčin nehod, která se nejvíce navýšila za poslední rok.
Akce „Nulové tolerance“
Budeme spolupracovat s Policií České republiky při provádění kontrol řidičů zaměřených na přítomnost alkoholu v krvi. Zvolíme místa kontrol na základě výsledků našich analýz. Náš tým v Libereckém kraji se bude účastnit policejních zásahů a poskytne řidičům informace o nebezpečí alkoholu za volantem, bude předávat informační letáky a zařízení pro testování alkoholu.
Cílová skupina: mladí řidiči.
Délka trvání: dvě akce v každém ze čtyř okresů v roce 2008. V závislosti na obdržených výsledcích budeme zvažovat opakování těchto akcí během následujících let.
Zlepšování kvality vzdělávání na školách v oblasti bezpečnosti na silnicích
Cílem je zaškolit, ve všech mateřských školkách, základních a středních školách v kraji, učitele bezpečnosti na silnicích (celkem 270 učitelů) a vytvořit kvalitní a pravidelně aktualizované nástroje a materiály pro vzdělávání v oblasti bezpečnosti silnic. Plánujeme organizaci 20 seminářů rozdělených do dvou a třídenních setkání.
Semináře budou obsahovat následující: informace o pravidlech silničního provozu, jak předvídat situace, nástroje bezpečnosti, první pomoc, soutěže, hry a projekty.
Cílová skupina: školní děti z mateřských, základních a středních škol.
Příprava projektu: 2008-2009 Implementace: školní rok 2009-2010
Optimalizování a spravování internetových stránek www.bezpecne-na-silnicich.cz a www.deti.bezpecne-na-silnicich.cz
Internetové stránky jsou rozděleny do dvou úseků. První je určena řidičům v Euroregionu Nisa. Tato internetová prezentace přináší souhrnné informace o pravidlech silničního provozu, nebezpečných místech, místech častých nehod, hraničních přechodech atd. Druhý úsek, který je zaměřen na děti, poskytuje informace o základních pravidlech, jako jsou užívání cyklistických přileb.
„V následujících třech letech se chystáme optimalizovat a rozšířit tyto internetové stránky tím, že na ně budeme umísťovat více informací. Vytvoříme novou hru, založenou na internetové prezentaci, jejímž námětem bude bezpečnost na silnicích,“ připomněl Vladimír Richter, radní pro dopravu.
Cílová skupina: řidiči v Euroregionu Nisa a děti.
Příprava: před koncem roku 2008.  Implementace: od roku 2009
Kampaně povědomí
Po vytvoření pilotního projektu naším prezentačním týmem Libereckého kraje v roce 2007 plánujeme pokračování v těchto kampaních, skrze které pozdvihneme povědomí mezi přibližně 750 dětí ročně. Tým bude pracovat v této oblasti přinejmenším 20x za rok při různých událostech, jako jsou veletrhy, slavnosti, atd.
Cílová skupina: děti, stejně jako všichni ostatní ovlivnění dopravou.
Délka trvání projektu: od 2008 do 2011.
Liberecký týden bezpečnosti na silnicích (13. - 19. října 2008, začíná Evropským dnem bezpečnosti na silnicích).
Cílem je představit projekty v pohybu za účelem propagace bezpečnosti na silnicích a upozornit na nejzávažnější problémy ovlivňující naše silnice v průběhu předchozího roku.
Aktivity Libereckého týdne bezpečnosti na silnicích budou obsahovat následující:
• Aktivity povědomí;
• Prezentace bezpečnosti Libereckého kraje a Policie České republiky na Libereckém automobilovém veletrhu (soutěž pro děti a dospělé na téma bezpečnosti na silnicích);
• Automobilová soutěž „Dojeď bezpečně“;
• Simulace automobilové nehody;
• Prezentace výsledků průzkumu Průzkumným týmem Škoda Auto pro bezpečnost na silnicích.