Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Na srazu vytuněných aut v Hradčanech zahynul muž

Archiv

"Utrpěl mnohočetná zranění a zlomeniny, po převozu do nemocnice zemřel," dodal ošetřující lékař.


Podle mluvčí českolipské policie Ivany Balákové je řidič v policejní cele a policisté připravují podklady pro jeho obvinění. "Dechová zkouška prokázala 1,56 promile alkoholu v krvi, krevní zkoušku odmítl," dodala mluvčí. Totožnost přejetého muže policie nezná, neměl u sebe doklady.


Svědci policistům řekli, že auto jelo neosvětlené. "V areálu letiště neplatí zákon o provozu na pozemních komunikacích," poznamenala Baláková s tím, že policie nemá právní oporu k tomu, aby tam dělala dechové zkoušky. Pokud se v uzavřeném areálu letiště něco stane, vyšetřuje se to jako škodná událost nebo jako trestný čin. Policie při srazu fanoušků speciálně upravených vozů, který je v Hradčanech dvakrát ročně, vykonává dozor na přilehlých komunikacích, zejména na příjezdové trase od Mimoně a na silnici do Doks. Pořádek v areálu si zajišťují pořadatelé srazu sami.


Policie musela po nehodě zasahovat na letišti ještě jednou. Několik účastníků srazu, kteří srážku viděli, totiž začalo likvidovat auto, jež jí zavinilo. Snažili se ho převrátit a zničit.


"V noci se stalo ještě několik drobných nehod a úrazů," přiznala za pořadatele Monika Rydlová s tím, že dosud nemá přesné údaje a jejich rozsahu.


Na srazu je podle ní přes 5000 vozů a někteří řidiči jsou neukáznění a nerespektují organizační pravidla. Pořadatel vydal zákaz nočního ježdění, auta se nesmí v areálu pohybovat rychlostí přes 30 kilometrů v hodině a musí mít zapnutá výstražná světla.


"Používáme i paintballové pistole, které nám pomáhají udržet klid a pořádek. Označené vozy hned vykážeme z areálu," dodala. Na otázku, kolik nábojů pořadatelé v noci použili, Rydlová nedokázala odpovědět. "Zřejmě tentokrát žádné," poznamenala.


Vyznavači tuningu své vozy speciálně upravují, vybavují výkonnými motory, různými doplňky a mění jejich karoserie i interiéry, aby byla buďto rychlá nebo krásná. Na srazech pak vylepšení porovnávají a hledají nové inspirace. Soutěží například o nejlepší lak, interiér či audiotechniku nebo v tom, kdo předvede nejlepší show. Na letištní ploše dlouhé přes dva kilometry závodí ve sprintech, slalomu a takzvaném gumování, při kterém roztočí kola svých vozů na místě.


Vážná nehoda už poznamenala jeden z minulých ročníků srazu. Opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků akce a několik jich zranil.