Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Návštěvníky Ralska vítá nové informační centrum Hradčany

Archiv

„Část expozice připomíná historii oblasti, která byla dlouhodobě uzavřena pro veřejnost z důvodů zájmů armády. Pro návštěvníky jsou připraveny informační letáky a propagační materiály, v prodeji pak turistické známky a drobné upomínkové předměty. Na své si přijdou i ti nejmenší, kterým bude část infocentra zprostředkovávat seznámení s lesem zábavnou formou,“ uvedl. Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky.


Informační centrum je začleněno do programu Vojenské lesy školám, který státní podnik Vojenské lesy a statky vyhlásil v roce 2006. V rámci jednodenních exkurzí, které si mohou školy objednat, se budou děti seznamovat s lesem a ochranou přírody. V lesních porostech mají možnost vidět, a mnohdy si i samy vyzkoušet, některé z prací, které se v lesích provádějí. V rámci této exkurze děti mohou navštívit také informační centrum, které jim nabídne mnoho zajímavých poznatků. Nedaleko se nachází Stanice pro handicapované živočichy, podporovaná Libereckým krajem, se kterou Vojenské lesy a statky úzce spolupracují a která je rovněž vhodným poznávacím cílem.


„Jsem mile překvapen tím, jak harmonicky lze spojit moderní techniku s tímto druhem expozice. Devizou činnosti střediska je, mimo vynikajících možností při působení v oblasti environmentální výchovy, schopnost přitáhnout do regionu velké množství návštěvníků,“ řekl Radim Zika.


Nově zřízené centrum má napomoci při prezentování území Ralska s jeho jedinečným přírodními krásami a zajímavostmi bez většího vlivu a dopadu na životní prostředí. Je vybaveno moderní audiovizuální technikou, samozřejmostí jsou LCD monitory pro základní orientaci návštěvníků, digitální projekce, zajímavé informace si lze vytisknout, k dispozici je i plotr pro tisk barevných fotografií. Pro děti je připravena lezecká stěna, skluzavka a řada dalších zábavných prvků.


„Do budoucna se počítá také s instalací dalekohledů, které zprostředkují krásy zdejšího kraje pomocí kamerového systému umístěného v různých lokalitách Ralska. Hlavní myšlenkou je prezentovat cenné lokality z pohledu ochrany přírody bez většího dopadu na daný ekosystém. Jako příklad lze uvést kameru, která bude umístněna v blízkosti hnízda určitého ptačího druhu,“ připomněl náměstek hejtmana.


Informační středisko Hradčany je umístěno v budově bývalé lesní správy Hradčany. Otevírací doba pro letošní rok je od 11. května do 30. listopadu, 6 dní v týdnu, kromě pondělků, vždy od 9 do 17 hodin. V sezóně, tj. období letních prázdnin, pak 7 dní v týdnu.