Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nejstarší muž Česka slaví narozeniny v Novém Boru

Archiv

V uplynulém týdnu mu přišli blahopřát Hana Králíčková, členka Rady LK pověřená vedením resortu sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky menšin,  starostka Nového Boru Stanislava Silná a její zástupce Jindřich Mareš.
„Pan Ráž byl úžasný,  usmíval se,  četl bez brýlí, prostě v pohodě,“ řekla Hana Králíčková, která oslavenci poblahopřála jménem Libereckého kraje hodně zdraví, předala oslavenci od  hejtmana kraje Petra Skokana osobní dopis a knihu, dále  dárkový koš a květiny.
Josef Ráž je nejstarším občanem Nového Boru,  celého Libereckého kraje, a podle našich informací je zřejmě i dokonce nejstarším mužem žijícím v České republice.
 „Tatínek se narodil v Řevnicích, jako úředník berní správy začal působit v Dobrušce  a odtud se dostal do Nového Boru, kde se také seznámil s maminkou a kde jsme se já i můj bratr Milan ještě před válkou narodili,“  vypráví dcera Věra Macháčková.
Curriculum vitae pana Ráže je předlouhé – vždyť pamatuje rakouského mocnáře, prožil dvě světové války, dočkal se i pádu železné opony. Ačkoliv  mu prý paměť už moc neslouží, mohl by jako bývalý Sokol vyprávět o slavných sletech, hovořit o svém celoživotním koníčku zahradničení nebo také srovnávat fungování státní správy za různých režimů.  A co teprve těch změn ve  světě vědy a techniky, co se za jeho života událo! Věřte nebo ne, ale například počátky světového letectví spadají teprve do roku 1903, kdy přišel pan Josef na svět a kdy se vznesl do vzduchu první stroj bratří  Wrightů poháněný spalovacím motorem.
Sto čtyři let je pro jednoho člověka dlouhý věk, a tak paní Věra vybírá jen několik časových mezníků.
„Před válkou byl tatínek služebně převeden do Jáchymova,  ale když přišla německá okupace,  stěhovali jsme se do Příbrami a po válce pak znovu do severních Čech. Naši bydleli v České Lípě, já se přivdala do Nového Boru, a proto se můj tatínek ve stáří vrátil tam, kde kdysi s maminkou začínali,“ doplnila.