Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Osobnost Českolipska - 1. skupina předkola

Archiv

Když jsem se pokusil o jakousi minivolbu v rámci  jednoho z minulých deníků, napadlo mě navázat na hlasování o nejoblíbenější památku a zkusit něco podobného i s osobnostmi. Samozřejmě je to daleko složitější, protože každý vnímáme tento pojem jinak. Někdo se vidí ve zpěvácích, někdo v politicích a jiný třeba v učitelích :o).


Představím vám systém hlasování


1. fáze - předkola


Dnes Vám nabízím několik osobností, o kterých si myslím, že do seznamu patří. Většinu znám osobně, s některými si dokonce tykám. Ke každému uvádím krátkou obhajobu jeho nominace.


Vy máte dva úkoly, samozřejmě dobrovolné.


Jedním je hlasovat. Hlasuje se kladně, klikejte teda na osobnost, která je z nabídky pro vás tou nej. Dvě osobnosti, které dostanou nejméně hlasů, budou jednou pro vždy z ankety vyřazeny. Pokud budete mít problém hlasovat kvůli kolizi ip adresy s někým jiným, napište svůj tip pod článek se svým jménem či stálým nickem. Započtu ho "ručně". Samozřejmě po celou dobu ankety jde jen o hru, možnost zviditelnit obyčejně výjimečné občany, ukázat, že Lípa i okolní obce jsou plné osobností. Nikdo od nás nic nedostane, takže svou případnou snahou falšovat výsledky jen kazíte ostatním hru.


Druhým úkolem je vytvářet nominace. Do diskuse pod článek navrhujte osobnosti z našeho okresu, které já zařadím do ankety následující  týden (při velkém zájmu později). Navrhujte ty, kteří se narodili, žili, žijí či dlouhodobě působili (působí) v hranicích okresu Česká Lípa. Do ankety zařazujte osobnosti žijící. K nominaci připište jedno až dvouvětnou obhajobu.  Samozřejmě, budu mít snahu vyhovět především vám čtenářům, nechci, aby to byla má soutěž. Přesto se může logicky stát, že o spoustě věcí budu muset ne úplně demokraticky rozhodnout.


Pokud nechcete, aby Vaše nominace byla viditelná všem, pošlete mi ji na adresu barta@i-noviny.cz. Sejde-li se v daném kole nominací málo, doplním seznam ze svých zdrojů.



Navrhujte lidi z Vašeho oboru, z Vaší obce. Představte nám někoho, o kom se moc neví, ale přesto by si zasloužil, aby si jeho jméno veřejnost zapamatovala.


2. fáze už bude podobná hlasování o pamětihodnostech, po předpokládaných deseti kolech zůstane v soutěži 80 osobností. Ty rozlosujeme do skupin po čtyřech, z nichž postoupí vždy dva nejklikanější. Nakonec zůstane finálová čtyřka. Kdo to bude, bude záležet na nás. Přeji nám, ať co nejvíce věcí funguje, ať se zapojí co nejvíce lidí a ať nás to baví.


Mnou nominované osobnosti pro první kolo:



1. Štěpán Motejzík, největší osobnost florbalu na Českolipsku, hráč předních českých mužstev (Mladá Boleslav, Liberec, Ústí nad Labem).


2. Rudolf Živec, spolupořadatel Reggae Ethnic Session, koncertu skupiny Elán v Lípě či festivalu Lípa Musica.


3. Jindřich Krous, cestovatel z Mimoně, vysokoškolský i středoškolský učitel, v současnosti dlouhodobě působí v české komunitě v Jižní Americe.


4. Jakub König, frontman kapely Obří broskev, která spolupracovala například s Anetou Langerovou či Lenkou Dusilovou.


5. Angelus Valdstein, nezahořklý sudetský Němec z Doks, dlouholetý představený kláštera v německém Ettalu.


6. Miroslav Pröller, předseda občanského sdružení Drobné památky severních Čech, díky němuž se nemusíme tolik stydět při výletech do okolí.


7. Eva Bartoňová, první náměstkyně ministryně školství, bývala náměstkyně hejtmana a zastupitelka České Lípy.


8. Jana Odehnalová, bývalá středoškolská učitelka, překladatelka z angličtiny, mimochodem do našeho jazyka přeložila slavné Mlčení jehňátek.


9. Dana Kroulíková, dlouholetá ředitelka Městské knihovny v České Lípě, instituce, která je občany považována za oázu kultury.


10. Milan Holubec, novoborský učitel, matematik a fyzik, který je mnohými kolegy považován za vzor, pořadatel lyžařských či vodáckých kurzů.


-------------------------------------


Postupující do hlavní soutěže:


-------------------------------------


Vyřazené osobnosti:


---------------------------------------


Hlasujte, prosím, v anketě pod reklamami. Hlasování končí vyhlášením dalšího kola (pokud budu stíhat, tak v pondělí podvečer).