Podrobněji ze 14. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv
Verze pro tisk |

Packard a Johnson Controls: Přijímáme zaměstnance


Téměř hodinu z programu zabrala prezentace firem Delphi Electric a Johnson Controls. Starosta města je pozval, aby vysvětlili zastupitelům své záměry. Médii totiž proběhly informace, že budou přijímat nové pracovníky. Oba zástupci zmíněných firem v podstatě potvrdili, že nové zaměstnance již přijímají. Mohou si to dovolit díky čerstvým kontraktům podepsaným ponejvíce s firmou Škoda Auto.


Přítomné ohromoval čísly především Max Lang z Delphi Electric. V roce 2004 má v této firmě pracovat 3102 zaměstnanců. Na mzdách v minulém roce došlo k vyplacení 550 milionů korun, které samozřejmě z velké části zůstávají v našem regionu. Dalších pět set lidí pro firmu pracuje ve službách, jako jsou počítače, jazyková škola, odpady atp - to je dalších 65 milionů. Max Lang neopomněl vzpomenout i stavební práce, kde se proinvestovalo dalších 44,8 milionů.


Johnson Controls má v současné době 900 zaměstnanců a celkově přijme od podzimu 2003 do jara 2004 dvě stě padesát pracovníků.


Projev zástupců firem byl sice místy zajímavý, ale jinak by asi většina přítomných přivítala jeho zkrácenou podobu. Svou polívčičku si v této pasáži zasedání přihřál Petr Skokan, který se pochválil za to, že radnice neházela firmám nikdy klacky pod nohy a ty se mohly velmi intenzivně rozvíjet. Sekundovat se mu pokusil Karel Schwarzbach se svým dotazem, zdali firma Delphi Electric zaměstnává lidi se změněnou pracovní schopností. "Jasně!" odpověděl mu Max Lang anglicky.


Hotel na náměstí? Proč ne!


Jak jsem již napsal, největší vzrušení přineslo jednání o záměru obce prodat domy číslo popisné 131 a 132, které sousedí s restaurací Moravanka na náměstí TGM. Jednání vzniklo z podnětu Václava Tesárka, majitele Moravanky, který chce ve zmíněných prostorech vybudovat hotel. Do diskuse se postupně zapojilo několik zastupitelů.


První diskutující byla Jana Hlináková (ODS), která emotivně upozorňovala na historickou hodnotu objektů. Jasné ne celému záměru řekli členové Levicového klubu argumentující především deseti byty, které se v objektech nacházejí. Zpočátku to na náhodného návštěvníka mohlo působit, že vlastně není o čem jednat. Navíc pro řekl jen Karel Schwarzbach, jenž poslední dobou pravidelně hlasuje jinak než většina zastupitelů. Karta se začala obracet, když s hlasem pro vystoupili i další zastupitelé ODS (Dolejšková, Slavík).


Nakonec promluvil i starosta, který důrazně upozornil na skutečnost, že se jedná teprve o schválení záměru zmíněné nemovitosti prodat, nikoliv o prodej samotný. Velmi zapůsobilo i vystoupení pánů Tesárka a Krejčího. Přestože ve svých černých oblecích působili jako dva mafiáni, všem důrazně připomněli, že jejich restaurace v České Lípě (Moravanka a Divadelní) jsou skutečnými skvosty místního restauračního nebe.


Před samotným hlasováním si ještě Karel Schwarzbach prosadil do znění usnesení větu, jež zaručuje zveřejnění záměru na úřední desce po dobu třiceti dnů. Jak již jsme uvedli včera, pro hlasovali přítomní zastupitelé pravice mimo Jany Hlinákové, která hlasovala proti, a Petra Pokorného s Rudolfem Hofmanem, kteří se zdrželi.


Sto tisíc za močál?


Do dalšího jednání vnesl malé vzrušení občan Doubice Jaroslav Obešlo, jenž se rozhodl koupit pozemky historicky patřící městu Česká Lípa. Ty se nacházejí až u Jiřetína pod Jedlovou. Naše město je městu Jiřetín nabídlo za 25 tisíc korun, ale Jiřetínští návrh neakceptovali. Šance se tedy chopil výše zmíněný Jaroslav Obešlo, který nabídl sto tisíc korun a byl je ochoten složit ihned. Vše bude muset být ještě procesně dořešeno, takže město Česká Lípa prozatím nezbohatlo.


Seriál delší než Dallas: Křižovatky


Stále trapněji vyznívá kauza světelných křižovatek. Ani tentokrát nebyl zastupitel Kočí (KSČM) spokojen s předloženou statistikou dopravních nehod, kterou osobně prezentoval kapitán Chrle. Předmětem sporu je touha zastupitelů za KSČM prosadit prodloužení intervalů na semaforech a provozu semaforů celkově. Policisté se domnívají, že současný stav je vyhovující, a argumentují skutečností, že ani na jedné z inkriminovaných křižovatek nedošlo v uplynulých třech letech k vážné dopravní nehodě.


Na jedné straně to vypadá jako snaha vyzískat politický kapitál, na druhé jako ukázka byrokratické mašinerie. Každopádně zbývá, podle dalšího komunistického zastupitele Václava Svatka, již jen obrátit se na inspekci Ministerstva vnitra.


Hromady dokumentů


Bez námitek byly schváleny dokumenty s názvy: Regulační plán Centrální zóny Česká Lípa, Strategický plán rozvoje města Česká Lípa, Generel cyklistické dopravy v České Lípě a Koncepce rozvoje cestovního ruchu Českolipska. K některým ze zmíněných dokumentů se ještě vrátíme v dalších reportážích.


Návrh usnesení k převodu příspěvkové organizace LDN Česká Lípa z Libereckého kraje do zřizovatelství města Česká Lípa byl zatím na popud místostarostky Hany Moudré odložen do doby, než bude v celé věci jasněji. Mělo by se tak stát již před únorovým zasedáním zastupitelstva.


Dva miliony za psa


V závěru celého jednání vznesla dotaz zastupitelka Hlináková. Zdálo se jí, že v sumě, kterou je možné uložit za nenahlášení psa, je chyba. Zaměstnanci města ji však ubezpečili, že neplatiči poplatků může být skutečně uložena pokuta až do výše dvou milionů.


Citujeme: Čl. 4 obecně závazné vyhlášky města Česká Lípa, o místním poplatku ze psů, stanoví, že držitel psa je povinen podat přiznání k poplatku ze psů do 15 dnů ode dne nabytí psa do držení, bez ohledu na jeho stáří, nejpozději však do 15 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti. Za nesplnění uvedené ohlašovací povinnosti může správce daně dle § 37 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v platném znění, opakovaně uložit pokutu až do celkové výše 2 000 000 Kč.


 

Nahoru