Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Rodiče dětí navštěvujících šenovskou sklářskou školu píší krajským zastupitelům

Archiv

Škola, již navštěvují naše děti, by měla být v rámci procesu optimalizace sloučena se sklářskou školou podobného charakteru v Novém Boru k dubnu 2010. Údajným důvodem tohoto sloučení má být ubývající počet studentů a technický stav školy. K tomuto problému byla 1. 12. 2009 svolána náměstkem pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Bc. Radkem Ciklem tisková konference, ze které však byl  zcela nepochopitelně vyloučen ředitel školy se slovy - cituji p.Cikla v MF Dnes: „Že kraj si může rozhodnout, koho k jednání připustí a koho ne“. Designér Bořek Šípek, který má v novoborské škole velice výhodný pronájem hutě a pani Ilona Jindrová, ředitelka Sklářské školy v Novém Boru však naopak pozváni byli.
My, jako rodiče, jsme se dozvěděli o této pro nás a naše děti naprosto zásadní informaci až z médií a teprve po námi a odbornou veřejností vznesených dotazech nám bylo sděleno odůvodnění chystaného sloučení přes internetové stránky Krajského úřadu v Liberci panem náměstkem Radkem Ciklem.
Po dohledání veškerých informací k této záležitosti jsme přesvědčeni, že důvody navrhovaného sloučení jsou účelově překrouceny nebo se jedná o polopravdy vytvořené jen pro obhajobu samotného návrhu sloučení. Navrhovaným sloučením by prakticky zanikla nejstarší sklářská škola na světě, která z hlediska svého umělecko-pedagogického přínosu zdaleka přesahuje rámec nejen kraje, ale celé republiky. K tomuto kroku se navíc negativně vyslovuje celosvětová sklářská a umělecko-výtvarná odborná obec jménem předních světových osobností. Radek Cikl však tuto zcela korektní argumentaci označuje za hysterii či demagogii a reakci světových odborníků za projev „kamarádíčkování“ s ředitelem šenovské školy. Proto nás ani neudivilo, když bylo v médiích jeho chování označeno za chování „gubernátora“. Důvodem pro návrh na sloučení obou škol je úspora mimořádných dotací na platy učitelů. Na druhé straně však byl dle našeho názoru - zcela formálně - nabídnut pedagogům přestup do školy v Novém Boru. Kde tedy budou ony úspory na platech, když k redukci míst nemá dojít? Co bude s nepedagogickými zaměstnanci? Škola v Kamenickém Šenově má v prvním ročníku celkem třináct studentů, zatímco škola v Novém Boru první ročník pro nedostatek studentů vůbec neotevřela. Letos má škola v K. Šenově zatím 8 přihlášek, zatímco talentových zkoušek v Novém Boru se zúčastnili pouze dva studenti. V současné době má sklářská škola v Kamenickém Šenově v oborech Výtvarného zpracování skla 70 studentů, oproti 53 studentům na sklářské škole v Novém Boru. Příští školní rok bude mít sklářská škola v Novém boru v oborech výtvarného zpracování skla, po odchodu maturantů, pouze 34 studentů!  Není i tato skutečnost měřítkem kvality obou škol? Nezanedbatelný je též fakt, že 60% procent absolventů školy v K. Šenově pokračuje ve studiu na VOŠ a na vysokých školách a že mezi absolventy šenovské školy je i velmi nízký až nulový podíl nezaměstnaných. Máme také oprávněné a vážné pochybnosti o schopnosti sklářské školy v Novém Boru zajistit odpovídajícím způsobem výuku designu světelných objektů, které se dosud na této škole nevyučovalo. Škola v Novém Boru nemá pro toto zaměření k dispozici ani personální ani materiálové vybavení. Tento obor v Novém Boru existuje jen v názvu.
My, rodiče, jsme chtěli dát svým dětem to nejlepší. Mnozí z nás platili za přípravu dětí už od jejich útlého věku na  základních uměleckých školách, protože výtvarná příprava je náročná a studium na tomto typu školy je zcela odlišné od studia třeba na gymnáziu. Nyní se dozvídáme v podstatě jen z médií, že naše děti budou převedeny jako nějaké věci s inventárním číslem do úplně jiného města, do úplně jiné školy, do úplně jiného prostředí s jinými pedagogy. Do prostředí, které si sami nevybraly a ve kterém nechtějí být, což dali jasně najevo svou demonstrací.  Celý akt by tedy měl proběhnout bez vysvětlení, bez debaty odborné obce, prostě jen tak, jak si úředník od stolu přeje. Všichni bychom měli sklonit hlavy a jako ovce jít tam, kam nám bylo poručeno, přesně podle modelu minulého totalitního režimu. My však s návrhem na sloučení obou škol zásadně nesouhlasíme.
Vážená paní zastupitelko, vážený pane zastupiteli, pokus o zrušení této nejstarší sklářské školy na světě, je špatným krokem úředníků nominovaných sociální demokracií. Nejen tento záměr, ale i  komunikace s odbornou veřejností, školou, námi rodiči a ředitelem ak. malířem Františkem Janákem nemá odpovídající úroveň.
Dovolujeme si Vás tedy požádat, zda byste se mohl vahou své osobnosti a funkce zasadit o zrušení toho návrhu, který má být projednán dne 26.1.2010 na zastupitelstvu Libereckého kraje. Myslíme si, že nejprve by měla proběhnout odborná debata všech zúčastněných stran, na níž by se místo napadání, urážení a vyhrožování trestními oznámeními, hledalo optimální řešení, jak celou záležitost vyřešit a tuto světově uznávanou školu, kterou nezrušili naši předci ani během bídy dvou světových válek, zachránit.
Jsme přesvědčení, že pokud má kraj finance na pořádání další megalomanské akce, jakou je Olympiáda mládeže, jejíž příprava byla již avizovaná Radkem Ciklem v televizi, jistě ve svém rozpočtu nalezne prostředky na další financování Sklářské uměleckoprůmyslové školy v Kamenické Šenově. Zároveň bychom chtěli připomenout, že se blíží volby a že my rodiče jsme též voliči. Pokud se úředníci dosazení sociální demokracií, která neustále vyzdvihuje vzdělávání jako jeden z nejdůležitějších pilířů svého programu,  chovají k našim dětem takto před volbami, jak se budou chovat po volbách? Rozhodně máme v úmyslu zúčastnit se schůze krajského zastupitelstva abychom viděli, jak kdo hlasuje. Domníváme se totiž, že takto neférově a zákulisně se žádná optimalizace v demokratickém světě nedělá.
Děkujeme Vám za Váš čas, jakož i za ochotu cokoliv v této věci pro naše děti udělat.
Za rodiče studentů Uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenické Šenově
Michaela Baná (misabana@seznam.cz),
Leoš Smejkal (laos.stajan@seznam.cz),
Petr Los (los@ralsko.net)
Žádost rodičů studentů SUPŠS v Kamenickém Šenově