Skalický vrch

Archiv
Verze pro tisk |

Do Skalice je to z České Lípy – Střelnice jedna zastávka vlakem. Dáváme-li přednost dopravě automobilem, parkovat lze také u vlakového nádraží. Otočíme-li se k budově nádraží zády, máme vrch přímo před sebou. Sejdeme k hlavní silnici, překonáme ji a před námi se objeví přírodní překážka v podobě potoka s názvem Šporka.



Ten mostík, který je proti nám, je uzavřen a opatřen několika zákazovými cedulkami. Dobře, přejdeme po jiném, co je více vpravo.



K vrcholu doporučuji stoupat kolmo. V mapě je sice vyznačena cesta, ale úplně se neshoduje s realitou. Pokud půjdeme kolmo vzhůru, vrchol nemineme … a nakonec ani tu cestu, která nás cik cak dovede ke kótě 484 m. n. m.




Rozhled nic moc, více je vidět Nový Bor než Česká Lípa. Vůbec nejhezčí jsou louky mezi Skalicí a Slunečnou. Na vršku dříve stávala budova, z níž zbyly jen základy a jedna sklepní místnost. Asi zde bývalo rušněji, dnes je tady takřka dokonalý klid, který asi jen občas naruší parta trampů, bohužel ne právě pořádkumilovných.




Sestup bude téměř stejně divoký jako výstup. Zkusme to přímo na sever a měli bychom narazit na několik rekreačních chatek. Buďme opatrní, protože pokud půjdeme směrem na Skalici, můžeme se dostat přímo nad lom s více než deset metrů kolmou stěnou. Od chatek bychom se měli k jeskyním správně trefit, půjdeme-li po pěšině vyšlapané mezi stromy.




Bohužel, rozsáhlé prostory, v nichž se natáčela pohádka S čerty nejsou žerty, jsou uzavřeny mřížemi. Snad i z fotek je patrné, jak monumentální dílo zde těžaři pískovce vykutali, i že si dali práci se sloupy. Navíc pískovec má ve světle blesku krásnou barvu.



Předpokládám, že tato místa jsou před návštěvníky chráněná především kvůli netopýrům, ale místní hovoří i o nebezpečí, neboť bez mapky lze v labyrintu snadno zabloudit.


Při návratu na druhou stranu potoka opět narazíme na odpor jedince, který prostor vůkolní označil za soukromý majetek a nechává po něm pobíhat vcelku mírumilovného psa. Ani pro cestu zpět na pravý břeh Šporky tedy nevyužijeme mostík nejbližší, ale ten od tohoto vpravo. Cestu k autu či k nádraží už najdeme bezpečně.

Nahoru