Euroškola se blýskla v Senátu

Verze pro tisk |

Již poosmé se v Senátu konala konference „Chvála řemesla 2014“, jejímž cílem je vyjádřit a prezentovat zájem zřizovatelů soukromých škol ve spolupráci s nejvyššími státními orgány o revitalizaci tradičních řemesel a jejich význam pro rozvoj naší země.

Prestižní akce, která se konala v Hlavním sále Valdštejnského paláce, proběhla pod záštitou místopředsedy Senátu PČR MUDr. Přemysla Sobotky, se zúčastnil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcel Chládek, MBA, předseda SSŠČMS Mgr. Vladimír Kolder, předseda Výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládeže a tělovýchovu Poslanecké sněmovny prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc, zástupci HK ČR a Unie zaměstnaneckých svazů.

Doprovodnou akcí byla výstava „Den řemesel“ v prostorách Valdštejnské zahrady. Na závěr konference byla vyhlášena soutěž „Učeň roku 2014“ a vítěz gastronomické soutěže. Právě zde slavil velký úspěch student 3. ročníku Euroškoly Jan Vojáček, který připravil v rámci prezentace umu kuchařského šest druhů finger foods. Jeho výrobky měly nejen vysokou estetickou úroveň, ale všichni přítomní komentovali Honzovy lžičky jako „gurmánský zážitek“ a „chuťový zázrak“. Vítězné recepty naleznete na: ceskalipa.euroskola.cz

A jak hodnotí svou premiéru v Senátu Honza?
Druhou polovinu září jsem trávil všechny volné chvilky ve školní kuchyni, abych vypiloval své výrobky a 1. října 2014 jsem se vypravil do Prahy ověřit si a porovnat své kuchařské dovednosti se studenty z jiných škol.
Zadání znělo: připravit šest druhů finger foods (to je podávání malých porcí pokrmů lákavě upravených a servírovaných na malých lžičkách) minimálně po pěti kusech.
Kolem půl deváté jsme dorazili k Senátu a po vyložení všech potřebných věcí jsem se konečně mohl pustit do práce. Na přípravu bylo dost času, ale tréma byla na místě. Mezitím, co jsem se připravoval v kuchyni, moje spolužačka Terka Rimplerová prostřela slavnostní tabuli pro mé pokrmy.
V půl jedné se otevřely dveře sálu a vzácní hosté začali přicházet a ochutnávat. Během pěti minut bylo vše snědeno. Měl jsem z této akce velmi dobrý pocit, hostům chutnalo, dokonce i paní inspektorka z liberecké ČŠI si ke mně přišla pro recept. To mne moc potěšilo. Už teď přemýšlím nad recepty, se kterými bych se rád prezentoval příští rok.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru