Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Slavnostmi bude v letošním roce žít celé město

Archiv

„Chtěli jsme tak, aby slavnosti byly dostupné pro všechny Českolipany a také studenty, kterým již o týden později začínají prázdniny,“ dodává Hana Moudrá.


Pro tentokráte se společně s městem Česká Lípa na slavnostním víkendu podílejí také příspěvkové organizace města, jako je DDM Libertin, základní školy, dále místní základní umělecká škola a také naši historici, studenti středních škol a mnoho dalších.


„Této spolupráce si velice cením a již teď mohu prozradit, že harmonogram oslav, který sestavuje organizátor oslav, příspěvková organizace KD Crystal, je díky všem těmto zúčastněným opravdu bohatý. Návštěvníci se tak mají opravdu na co těšit,“ doplňuje starostka.


Oslavy se v letošním roce nenechají ujít také představitelé partnerských měst České Lípy.


„Zábavný program pro širokou veřejnost bude rozvržen na tři stanoviště, kterými tentokráte bude náměstí T. G. Masaryka, Vodní hrad Lipý a Městský park,“ podotýká ředitel příspěvkové organizace KD Crystal Martin Prokeš.


Slavnosti by tak měly lidem nabídnout příjemnou procházku po městě spojenou se zábavou a dalšími možnostmi si užít den. Městský park ožije už v dopoledních hodinách, a to především divadelními představeními. V neposlední řadě zde budou slavnostně otevřeny zrekonstruované prostory mezi hudebním altánem a Mohautpovou kašnou. Právě v této komornější části parku, pod hudebním altánem, bude přes den hrát smyčcové kvarteto, následovat bude dechovka a připojí se i Bigband ZUŠ Česká Lípa. Odtud také v popoledních hodinách vyrazí průvod, tzv. „Živé obrazy z dějin České Lípy“, které ztvární studenti českolipských středních škol.


Čas pro menší děti zde vyplní adrenalinová zábava. Hlavní českolipské náměstí T. G. Masaryka bude ústředním místem slavností. Zde v průběhu dne vystoupí místní hudební kapely (V tunelu, Big band CL a další).


Finálovou akcí večera bude poté koncert skupiny Bůhví s Ondřejem Brzobohatým. Vodní hrad, kde budou slavnosti v dopoledních hodinách zahájeny tradičním výstřelem z děla, bude jako každoročně okupován šermíři a kejklíři. Chybět zde nebudou ani doboví a řemeslní stánkaři, den dále zpestří koncerty středověké hudby či divadelní představení. Ve sklepení hradu budou rovněž předána ocenění „Poděkováním starosty“.


Večer pak na hradě zakončí velký ohňostroj se společně zazpívanou známou husitskou písní.


„Slavnosti města nemají v České Lípě dlouhé trvaní, a i přesto se stále více a více těší zájmu nejen místních obyvatel, ale také obyvatel z celého Českolipska,“ uvádí na závěr starostka Hana Moudrá. „Naším hlavním cílem je právě zavedení stále tradice těchto oslav v našem městě a tomu budeme v letošním roce zase o krok blíže.“