Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Slet filmařů v Doksech

Archiv

Po regionálních ozvěnách, které probíhají v sedmi českých a moravských městech a kde po více než sedmdesáti tisících divácích v  Praze by je mohlo navštívit dalších téměř dvacet tisíc diváků v regionech, půjde o tečku za letošním úspěšným (a prvním soutěžním) 15. ročníkem.
Závěrečný den Febiofestu bude již tradičně věnován české tvorbě a sejde se na něm kolem 20 českých režisérů, herců a dalších filmových tvůrců, čímž asi půjde o největší „slet filmařů“ v dějinách tohoto města. 
Program je časově plánován „od odpoledne do půlnoci“ a představí pět celovečerních českých filmů.


Den zahájí ve 14.00 hodin  moderátorka Bára Štěpánová s režisérem a ředitelem festivalu Fero Feničem . Po filmu Gympl se s diváky setká režisér Tomáš Vorel, herci Jiří Mádl a Tomáš Vorel junior.
                    
V 16.30 hod. uvede Bára Štěpánová režisérku Helena Třeštílkovou, která představí svůj celovečerní dokumentární film „Marcela“. S osudem její hrdinky se mnozí diváci již setkali v úspěšném televizním cyklu Manželské etudy, ale velký divácký zájem o její silný životní příběh inspiroval režisérku, aby nadále sledovala její osud – a výsledkem je právě tento snímek. Diváci se po jeho zhlédnutí budou moci setkat a diskutovat i přímo s hlavní hrdinkou snímku Marcelou Haverlandovou.


V 19.00 hod. čeká obyvatele Doks mimořádná filmová událost – premiéra nového českého filmu mladého režiséra Tomáše Bařiny  „Bobule“. Tuto novou českou filmovou komedii uvedou osobně nejen Bára Štěpánová s Ferem Feničem, starostou Doks Zdeňkem Krenickým a režisérem filmu Tomášem Bařinou, ale i představitelem hlavní role Kryštofem Hádkem a herci Terezou  Voříškovou a Mariánem Rodenem.
Po skončení filmu se sejdou pozvaní hosté na společenské párty v prostorách místního zámku, kde mimo jiné vystoupí se svým recitálem i Marta Kubišová.


V komediálním duchu  bude pokračovat i čtvrté představení v 21:00 hod, kdy bude uveden poslední film Milana Šteindlera „O život“, který osobně uvede spoluautorka scénáře Halina Pawlowská. Po filmu se s diváky setká i režisér Milan Šteindler, herci Bohumil Klepl a Robert Nebřenský  a nebude chybět ani idol mladé generace herec Vojta Kotek!


Závěrečný den Febiofestu v Doksech ukončí Bára Štěpánová s Fero Feničem a Milanem Šteindlerem ve 23.00 hod., kdy bude promítnuta unikátní filmová verze kultovního satirického pořadu „Česká soda“, která je sestřihem toho nejlepšího, co tato dosud nepřekonaná politická satira v devadesátých letech přinášela.


Patnáctý ročník Febiofestu tak oficiálně skončí hodinu po sobotní půlnoci, před nedělním ránem.To už celkový počet diváků v ČR pravděpodobně přesáhne asi sto tisíc, ale další přibudou ještě na Slovensku, kde úplně poslední diváci definitivně ukončí letošní Febiofest až 30. dubna, a to v Žilině.


Dětští diváci v Doksech se však ještě dočkají pofestivalového „nášupu“. V neděli 20. dubna jim Fero Fenič ve 14.30 a v 18.00 hod. přivede do kina Máj režiséra Zdeňka Trošku s jeho nejnovější pohádkou „Nejkrásnější hádanka“.


Vstupné na závěrečný den Febiofestu s českým filmem a jeho tvůrci v sobotu 19. dubna je vskutku symbolické: 30 Kč dospělí a 10 Kč děti a mládež do 18 let!


Nedělní vstupné na pohádku Zdeňka Trošky bude jednotné, a to 40 Kč.