Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Soud zprostil obžaloby provozovatele registru dlužníků

Archiv

Podle obžaloby způsobil Jehlička před více než deseti lety škodu přes 1,7 milionu korun. Nejsou však důkazy o jeho vině, řekla předsedkyně senátu. Rozsudek ještě není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, jestli se odvolá k Vrchnímu soudu v Praze.


Českolipská policie Jehličku obvinila před devíti a půl lety a státní zástupkyně ho obžalovala o sedm měsíců později. Ve vazební věznici strávil tehdy zhruba dvacetiletý Jehlička jedenáct měsíců. Při procesu s ním se vystřídali tři soudci. "Hlavní líčení se neúměrně dlouho protahovalo, což mě poškodilo v podnikání a i v soukromém životě. Za způsobenou škodu budu požadovat po státu náhradu. Mohl jsem přijít až o půlmiliardu korun, ale nepočítám, že dostanu víc než milion korun. Ztracené roky života mně ovšem nevynahradí žádné peníze," prohlásil Jehlička.


Jehlička tvrdil, že vyšetřovatel ovlivňoval a zastrašoval svědky a manipuloval s nimi. "Svědci vypovídali křivě a na rozdíl ode mně se hlavnímu líčení vyhýbali. Státní zástupkyně se nezabývala mými stížnostmi, předchozí dva soudci nevedli hlavní líčení objektivně a opomíjeli závažné skutečnosti. Až poslední z nich postupoval tak, jak by podle zákona měl," konstatoval Jehlička.


Jehlička se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Domnívá se, že v jeho případě bylo porušeno právo na spravedlivý proces.


Jak stojí v obžalobě, Jehlička přiměl v červenci 1998 zkrachovalého a zadluženého podnikatele Bertholda Schleye, aby na své firemní doklady vzal na leasing tři auta Ford Mondeo. První splátku vždy údajně zaplatil Jehlička. Podle spisu jedno auto prodal a další dvě "zašantročil". Vyšetřovatel připsal Jehličkovi i čtvrtý podvod. Čtvrtý vůz, Ford Tranzit, odebraný také na leasing, zadrželi policisté na slovensko-ukrajinském hraničním přechodu Vyšné Nemecké.


Státní zástupkyně navrhovala pro Jehličku podmíněný trest s dlouhou zkušební dobou. "Jsem sice v obtížné důkazní situaci, ale svědectví jsou průkazná," uvedla.


Po Jehličkovi stříleli v roce 2006 českolipští policisté poté, co jim nezastavil při silniční kontrole. Podle policistů najížděl svým sportovním vozem bez registrační značky do jejich auta. Jehlička tehdy mluvil o připraveném útoku kvůli nevyřízeným účtům s některými současnými i bývalými policisty z České Lípy.


Jehlička podal v roce 2007 trestní oznámení na bývalého premiéra a ministra vnitra Stanislava Grosse. Jehlička  tenkrát řekl, že expremiér mohl zneužít informací, které získal ve svých vysokých státních funkcích. V červnu 2006 spolupořádal protesty za odstoupení tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Jehlička se zasloužil o úspěšnou sbírku pro pozůstalé po českolipském hasičovi, jehož usmrtil při zásahu ve vichřici spadlý strom. Peníze sehnal také na speciálně upravené auto pro handicapovaného chlapce. Původní vozidlo ukradl rodině neznámý zloděj.