Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V Libereckém kraji jde do "možnávoleb" 17 stran a 243 kandidátů

Archiv

Do sněmovny kandiduje v Libereckém kraji 243 lidí. "Nikoho jsme z kandidátních listin nevyškrtli, drobné nedostatky strany včas odstranily. Šlo například o chyby v rodných číslech kandidátů nebo v jejich přesných adresách. Některým stranám scházelo prohlášení kandidátů," dodala Kroupová.


Při minulých volbách v roce 2006 vybírali voliči v Libereckém kraji z 18 politických stran, hnutí a koalic. O jejich přízeň se tehdy ucházelo 230 kandidátů - o 63 méně než při volbách v roce 2002.


Strany podávaly na krajský úřad své volební kandidátky do 26. srpna a do 30. srpna měly čas na doplnění dalších jmen nebo na změny v pořadí kandidátů. Do 9. září musely odstranit z kandidátek chyby.


Strana STOP chtěla doplnit na svou třináctičlennou kandidátku ještě jedno jméno až 4. září, ačkoliv stanovená lhůta skončila 30. srpna v 16:00. STOP se odvolávala na rozhodnutí Ústavního soudu, kvůli němuž se pozastavilo konání voleb. "Straně STOP jsme nevyhověli, a její kandidátka zůstala třináctičlenná. Rozhodnutí Ústavního soudu se totiž volebních lhůt nedotklo," vysvětlila Kroupová.


Plnou sedmnáctičlennou kandidátku odevzdalo 12 stran. Figurují mezi nimi všechny současné strany zastoupené ve sněmovně - ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, Strana zelených. Strana Národní prosperita má v Libereckém kraji pouze jediného kandidáta. Ze strany STOP nežije ani jeden kandidát v Libereckém kraji.


ODS do voleb povede poslanec Zdeněk Mach ze Semil. Také ČSSD postavila do čela kandidátky poslance - Pavla Ploce. Komunisté si vybrali za lídra českolipskou právničku Marii Nedvědovou.


KDU-ČSL vsadila na lídra Romana Kumpošta, podnikatele a funkcionáře Mezinárodní lyžařské federace (FIS). TOP 09 má na prvním místě kandidátky starostu Železného Brodu Václava Horáčka. Zelení vsadili v Libereckém kraji na náměstka ministra životního prostředí Františka Pelce.


V roce 2006 vyhráli v kraji volby do Poslanecké sněmovny občanští demokraté se ziskem 38,81 procenta odevzdaných hlasů. Pro druhou v pořadí ČSSD se rozhodlo 29,31 procenta voličů. Třetí příčka patřila KSČM, kterou volilo 11,51 procenta voličů, a čtvrtou pozici obsadila Strana zelených se ziskem 9,58 procenta hlasů.


Do Poslanecké sněmovny se tehdy v Libereckém kraji dostali jen občanští demokraté se čtyřmi mandáty, ČSSD se třemi mandáty a komunisté s jedním mandátem. V Libereckém kraji odevzdalo své hlasy 62,35 procenta voličů, v roce 2002 55,83 procenta voličů.