Válka kouření mladistvých a nezletilých vyhlášena

Archiv
Verze pro tisk |

Problematiku kouření mladistvých upravuje zákon číslo 37/89 Sb. Podle tohoto zákona je postižitelný pouze "prodejce", který prodá tabákové výrobky osobě mladší 18 let. Každá jiná osoba, pokud není prodejcem, tedy postižitelná není. Samozřejmě včetně kouřící osoby mladší osmnácti let.


"Jelikož zřejmě někteří mladí o tomto ví, tak stačí, když uvedou, že cigarety dostali od kamaráda, rodičů nebo že je našli, a jsme v koncích," prozradil nám Antonín Doležal, mluvčí českolipské Městské policie, kterého jsme se zeptali na konkrétní výsledky v oblasti boje proti tomuto nešvaru.


Podle jeho slov probíhají kontroly prakticky všude. Prozatím bylo během 14 dnů kontrolováno (přistiženo) při kouření 15 osob mladších 15 let (nezletilých) a 46 osob mladších 18 let (mladistvých). Z toho bylo řešeno 9 konkrétních přestupků, kdy se podařilo odhalit výše uvedeného prodejce. Tomu může podle jeho postavení (fyzická nebo právnická osoba) hrozit pokuta až do výše 5 nebo 50 tisíc Kč.


"Samozřejmě vyrozumíváme rodiče, zveme si osoby mladistvé i nezletilé s rodiči ještě k výslechu, ale opět podotýkám, že ačkoliv jsem tvrdým odpůrcem kouření všeobecně, vidím tady velikou legislativní nouzi," doplnil Antonín Doležal.


Proti kuřákům v okolí škol brojí i vedení jednotlivých zařízení. Například na gymnáziu musí mít mladiství potvrzení od rodičů, že mohou během přestávky opouštět budovu. Přestože je v potvrzení jasně napsáno, že důvodem k opouštění školy je zpravidla kouření, jsou rodiče, kteří se pod podobný dokument podepíší a zhoršují tak celou situaci jak pedagogům, tak zodpovědnějším rodičům.


Bohužel ani městská policie není důsledná. Dnes například její dva příslušníci bez jakéhokoliv vzrušení postávali před učilištěm na Špičáku, zatímco skupinka mladistvých si v pohodě kouřila a následně odhodila nedopalky mezi stovky jiných na chodníku a v parčíku.

Nahoru