Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ve Sloupu se možná otevře zámek pro turisty

Archiv

V létě se ale přestěhují do moderní budovy v předzámčí, což otvírá šanci na otevření zámku pro turisty. ČTK to dnes řekl ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Kadlec.


"Domov důchodců na zámku patří Libereckému kraji a rekonstrukce by pravděpodobně nebyla příliš drahá. Do interiérů zámku z první poloviny 17. století bychom vrátili původní vybavení, je uschováno na Sychrově," upozornil Kadlec.


Liberecký kraj zatím nemá ve svém rozpočtu peníze, díky nimž by udělal ze sloupského domova důchodců novou veřejně přístupnou památku. "Myšlenka na otevření zámku nám ale připadá úžasná a můžeme požádat o evropské peníze z Regionálního operačního programu," řekla náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.


Novou veřejně přístupnou památku by uvítala i sloupská radnice. "Nápad se nám velmi líbí. Otevření zámku by udělalo obci reklamu," uvedla místostarostka Jan Pejčinovičová. Ve Sloupu stojí známý skalní hrad, kam loni zamířilo přes 30.000 výletníků, a díky zámku by se obec stala pro turisty ještě přitažlivější. Podle Kadlece by otevření zámku prospělo rovněž seniorům. "Někteří z nich by tam mohli pomáhat jako kustodi," vysvětlil Kadlec.


Národní památkový ústav by poskytl do Sloupu své odborníky na restaurátorské práce nebo na výmalby. "Velkým otazníkem zůstává, v jakém stavu se nacházejí podlahy. Zatím je na nich lino a teprve ve chvíli, až se odkryje, zjistíme přibližné náklady na rekonstrukci. Zámek by se však nemusel otevírat celý najednou, ale na etapy," shrnul Kadlec.


V Libereckém kraji se nacházejí velké volně přístupné státní zámky Sychrov, Hrubý Rohozec, Frýdlant, Zákupy a Lemberk nebo městský zámek s muzeem v Jilemnici. Uzavřený je soukromý redernovský zámek v Liberci i vyhořelý zámek Univerzity Karlovy v Zahrádkách.