Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Výstava a přednáška připomene neobyčejného kněze z Horní Police

Archiv

Vstupné je 15 Kč. Výstava nahradí přehlídku betlémů dětí a výtvarníků ze Šluknovska, která skončí 31. 1. 2009. Deset velkoplošných  výstavních panelů „Arciděkan Hockenwanzel“ vyrobilo Studio REMA 93 pro Svazek obcí Peklo v roce 2008, kdy si obce z údolí Ploučnice připomněly 200. výročí úmrtí arciděkana.
Výstavu v rumburské kulturní památce Loreta doplní i populárně naučná přednáška pro veřejnost. O literární postavě, známé z mnoha knih, která měla předlohu v reálné osobě, faráři a nekorunovaném „králi“ obcí na západ od České Lípy, přednáší historik Mgr. Ladislav Smejkal z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Přednáška se uskuteční ve středu 25. 2. 2009 v 18.00 hod. v malém sále Městského divadla ve Varnsdurfu. Pořádá ji Kruh přátel muzea Varnsdorf ve spolupráci s Římskokatolickou farností – děkanstvím Rumburk. Vstup na přednášku je volný.
„Wenzel Hocke (1732-1808) se narodil  v rodině mlynáře v Jezvém, po studiích se stal knězem a nakonec získal místo arciděkana v Horní Polici. Mezi lidmi získal pro svou dobrosrdečnost přízvisko „Hockewanzel“. Zbožnému muži nebyl cizí máz piva, ani karetní hry, stal se hrdinou mnoha veselých příhod tradovaných mezi lidmi, posléze vydaných jako povídky. Vůbec prvně je písemně vydal Anton Nittel z Varnsdorfu roku 1881. Dnes je tento "český Enšpígl" znám více v Německu a Rakousku,“ vysvětlil Mgr. Marcel Hrubý, iniciátor výstavy.