Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Gastronomie v pohybu

V Euroškole nás čeká nejedno příjemné překvapení! Rozhodně nesedíme jen ve školních lavicích, ale propojujeme teorii s praxí. Během studia se účastníme zajímavých seminářů, přednášek, exkurzí a kurzů.

Velkým zážitkem pro nás bylo absolvování barmanského kurzu, který vedl Josef Zelenka, zkušený barman Tretter´s baru Praha.

Líbila se nám také exkurze do pivovaru Klášter v Mnichově Hradišti, kde jsme na vlastní oči zhlédli postup výroby piva, které jsme v závěru i degustovali.

Druháci a třeťáci pracovali na projektu TQ1 – „Rozvoj žákovských kompetencí v hotelnictví a cestovním ruchu pro Evropu“, který nás aktivně zapojil do samostatné přípravy několika slavnostních gastronomických akcí. Nejvíce nás bavilo připravovat Mikulášský večírek pro děti z Dětského domova v České Lípě, projektový den „My a Vánoce ve světě“ a Den učitelů.

Čtvrťáci si vyzkoušeli praktické maturity nanečisto a uspořádali Den otevřených dveří hotelu Morris**** Česká Lípa. Pro veřejnost připravili ochutnávky specialit a předvedli své dovednosti v oboru, jako jsou např. slavnostní tabule, servis a dekantace vína, výroba míšených nápojů, flambování ovoce, prohlídka hotelu s odborným výkladem a prezentace Euroškoly.

Projekt nám umožnil i návštěvu Litoměřických vinařských sklepů, kde jsme vyslechli odbornou přednášku dlouholetého vinaře Josefa Šuhájka. Ochutnali jsme známé druhy vína pěstovaného v Čechách.

Na naší škole jsme uvítali žáky z německých reálných škol v rámci mezinárodního projektu IdA. Po celou dobu jejich pobytu v České Lípě jsme jim dělali společníky. Navštívili jsme s nimi známá místa českolipského regionu, např. sklárnu Ajeto v Lindavě, a byli jsme jim průvodci a rádci při vykonávání společných praxí v našich partnerských hotelech Morris****. Procvičili jsme se v německém i anglickém jazyce a naše přátele jsme naučili i pár českých vět.

V letošním školním roce jsme absolvovali seminář „Káva a speciality z kávy“, kde jsme se zdokonalili v přípravě kávy a ochutnali kvalitní značku Rioba. Připravili jsme espresso, capuccino a kávu latté. Hotové výrobky jsme se naučili také zdobit. Byly to hotové umělecké výtvory! „Mistři kávy“ se z nás rodili pod vedením profesionálních baristů pana Vojtěcha Polehly a Jaroslava Petrouše ze společnosti Makro. Na seminář jsme odjeli do Parkhotelu****Nový Bor, který je partnerem Euroškoly, a probíhají zde naše odborné praxe.

V současné době nově spolupracujeme s restaurací Nad Jezerem ve Starých Splavech, kde nás čekají atraktivní akce. Prakticky si vyzkoušíme přípravu jídel a servis při degustační večeři, svatovalentýnském večeru a při přípravě nedělního brunche.

A na co se velmi těšíme? Na seminář „Ryby a dary moře“, kdy budeme opět vařit pod taktovkou zkušeného šéfkuchaře pana Roitha v naší školní cvičné kuchyni. Profesně nás určitě posune dvoudenní someliérský kurz v Parkhotelu**** Nový Bor a týdenní barmanský kurz v hotelu Merkur. Zážitkem bude jistě exkurze do Gastronomického muzea v Praze, návštěva hotelu mezinárodního významu v Praze a velmi zvědaví jsme na besedu s pracovnicemi České obchodní inspekce. Právě kvalita a čerstvost potravin je v gastronomii základem a v současné době hodně diskutovaným tématem.

Těšíme se, že se s Vámi, čtenáři, podělíme o další zážitky. Tak tedy na počtenou! 

Honza a Jakub (H1), Kája a Verča (H2)

Gastronomie v pohybu
Gastronomie v pohybu
Gastronomie v pohybu
Gastronomie v pohybu

Komentáře

Re: Gastronomie v pohybu

Pěkné povídání, prosím častěji. Existují i soutěže kuchařů, barřmanů, vážné i nevážné, zkusili jste je někde ?

Nahoru